[ad_1]
O noua seară de poveste, o nouă… sărbatoare muzicală pe scena Filarmonici ploieștene, cu artiști de reputație internațională…
Poftiți să vă bucurați de frumos!
Sub bagheta reputată a Maestrului Garo Avessian, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” vă așteaptă joi, 6 octombrie, la orele 19:00 în Sala „Ion Baciu”, alături de tânărul solist Aimo Pagin la un complex periplu muzical, ce combină epoca clasicismului aflat la zenitul ei cu cea a romantismului târziu.
În preambulul serii vom avea ocazia să ascultăm un scurt, dar deosebit de energic extras din baletul Gayanehal renumitului compozitor armean Aram Haciaturian (1903-1978). Finalizat în 1942, la un an înainte ca Haciaturian să se înscrie oficial în partidul comunist al Uniunii Sovietice, Gayaneh nu a câștigat niciodată deplin avânt în repertoriile din afara Uniunii, din motive ideologice evidente. Însă suitele orchestrale preluate din balet au devenit printre cele mai cunoscute și îndrăgite lucrări ale compozitorului. Printre acestea se numără și „Lezghinka” – un dans armean deosebit de ritmat, pe care vă invităm să îl descoperiți prin entuziasmul Maestrului Garo Avessian și al orchestrei noastre.
În programul serii va urma apoi Uvertura Operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Scrisă în noaptea de dinaintea premierei din Praga anului 1787, compoziția stă în introducerea uneia dintre cele mai iubite opere din toate timpurile — în cuvintele autorului ETA Hoffmann: „opera tuturor operelor”. Uvertura, acest veritabil preambul al operei (definită de către autor ca fiind o drama gioccosa datorită coexistenței armonioase dintre comic și tragic), ne introduce în universul tramei mozartiene: primim acum primele chei muzicale și o idee despre acțiunea scenică ce va urma. Pentru cine știe să asculte, se spun multe lucruri…
În continuarea primei părți a programului, pianistul Aimo Pagin va interpreta Concertul în la minor pentru pian și orchestră (op. 16) de Edvard Grieg (1843-1907). Singurul concert finalizat de compozitorul norvegian în anul 1868, acesta rămâne fără îndoială una dintre lucrările sale cele mai populare și, concomitent, cele mai celebrate de către pianiștii înșiși, cărora lucrarea le dăruiește prilejul unui exercițiu de efuziune romantică dublată de o mare virtuozitate solistică. Aimo Pagin, pe care ilustrul Radu Lupu îl descria ca pe un „tânăr pianist foarte talentat și complet devotat pasiunii sale, muzica”, are astfel partitura justă ca să strălucească pe scena Filarmonicii ploieștene.
Ultima parte a programului va cuprinde Simfonia a IV-a în mi minor (op. 98) de Johannes Brahms (1833—1897). Muzicologul Donald Francis Tovey, specialist în marii clasici, aprecia această simfonie extrem de bogată în idei muzicale ca fiind „una dintre cele mai importante lucrări orchestrale de la Beethoven încoace”. Alternând între mișcări tensionate, vivacitate rustică și alunecări lente, pline de contemplație și dramatism, ultima simfonie scrisă de marele compozitor german în 1897 captivează la fiecare execuție.
Iar dirijorul Garo Avessian promite să îi redea întreaga măreție și solemnitate.
Născut în Beirut, Garo Avessian este dirijor, lector și compozitor al unor lucrări de muzică de cameră ce au fost interpretate în Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Avessian a studiat pianul din 1990 – 2000 la Beirut, precum și compoziția, armonia, teoria și orchestrația. La Conservatorul de Stat din Erevan a urmat compoziția cu Ashautte Zohrabian în perioada 2001 – 2006, iar dirijatul cu Aram Gharabekyan în perioada 2003 – 2007, obținându-și diplomele de master în ambele discipline.
Printre distincțiile sale se numără Premiul al III-lea la Concursul de compoziție vocală Lazarus Saryandin Erevan (2004), pentru lucrarea „Trei Kuchak Hayren” editată apoi de Editura Da Vinci – Italia. De asemenea, Avessian este câștigătorul Marelui Premiu al celui de-a14-lea Masterclass și a Competiției Internaționale de Dirijat Danube Budapesta din 2018, iar în luna august a anului următor a fost distins cu o „Mențiune specială” la Masterclass-ul de Dirijat Internațional ținut de către Achim Holub la Londra.
Din 2008, a fost desemnat dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, iar din același an este profesor asociat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Liban în domeniile dirijat, armonie și muzică de cameră, precum și directorul artistic și dirijorul corului evanghelic armean ARMISS. În august 2009, Garo Avessian a devenit, de asemenea, fondatorul și dirijorul principal al Ganachian College Chamber Orchestra și, din 2010, lector cu jumătate de normă la Universitatea Arabă din Beirut.
Născut în 1983 într-un mediu muzical, Aimo Pagin a decis să se dedice pasiunii sale. A început pianul la vârsta de 7 ani, la Conservatorul din Strasbourg cu F. Claustre, iar apoi a urmat Conservatorul din Colmar cu RENA SHERESHEVSKAYA, unde și-a terminat studiile, primind în unanimitate diploma de pian, teoria muzicii precum și muzică de cameră. În 2001 a fost acceptat să studieze la Conservatorul Superior de Muzică din Geneva cu DOMINIQUE MERLET timp de trei ani, terminând cu cea mai înaltă distincție, Diplôme de Soliste. Dorința sa de cunoaștere muzicală l-a adus în Statele Unite, unde a fost acceptat ca student al celebrului pianist și pedagog LEON FLEISHER.
Pe lângă educația sa formală, Aimo Pagin a primit sfaturi prețioase de la mulți muzicieni cunoscuți și respectați, precum: RADU LUPU, MURRAY PERAHIA, DAVID ZINMAN, VLADIMIR FELTSMAN, ANDRAS SCHIFF, PASCAL ROGE, DIMITRI BASHKIROV, MARIA TIPO, VALENTIN GHEORGHIU.
Expresia sa muzicală, capacitatea sa de a comunica sunetul și interesele sale muzicale ample atrag atenția asupra lui în lumea muzicală de astăzi. De atunci, i-au fost acordate premii muzicale naționale și internaționale. A câștigat la 14 ani Premiul I la CONCOURS MUSICAL DE FRANCE din Paris. A fost Laureat al CONCURSULUI INTERNAȚIONAL GEORGE ENESCU (București 2005) și al VALSESIA MUSICA (Milano 2006), și a câștigat Premiul I la PREMIO PIANISTICO PAUSILYPON (Napoli 2006) cu aprecieri deosebite, debutând cu această ocazie la televiziunea națională italiană (RAI).
Pianistului i-au fost acordate o serie de premii importante, precum Premiul II la CONCURSUL INTERNATIONAL DE PIAN FERROL (Spania) în 2007, Premiul II la CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE PIAN JACOPO LINUSSIO din Tolmezzo (Italia) în 2008 și Premiul I la INTERNATIONAL PALMA D’ORO PIANO CONCURS în 2009, precum și Premiul II la PREMIO FAUSTO ZADRA (Abano Terme, Italia 2010).
De atunci, Aimo Pagin a început o carieră în plină ascensiune, iar vestea talentului său s-a răspândit la nivel internațional, cântând la Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Beethoven-Haus Bonn, Tonhalle Zürich, Societa dei Concerti Milano, Palais des Beaux-Arts Bruxelles , BBC Londra. De asemenea, este rugat să cânte în festivaluri renumite precum Festival Chopin (Paris), Festival de Radio-France (Montpellier), Festival St-Jean Cap Ferrat, Nuits musicales en Armagnac, Chopin Gesellschaft Hanovra, Festivalul Internațional Ushuaia, Mendelssohn Musikwoche Wengen, sau Festivalul de muzică Schleswig Holstein.
În calitate de solist, Aimo Pagin a făcut apariții cu NSO (New Symphony Orchestra), Berliner Symphoniker, Bucarest Philarmonic, Orchestre National de Montpellier. Are, de asemenea, o puternică experiență în muzica de cameră, cântând împreună cu mama sa, marea violonistă SILVIA MARCOVICI, în numeroase orașe europene, atât în repertoriu de recital, cât și de concert.
În martie 2009 i s-a cerut să interpreteze Concertul nr. 3 pentru pian de Beethoven în locul marelui pianist RADU LUPU cu Orchestra Filarmonică din București sub conducerea maestrului Cristian Mandeal, iar în 2010 a debutat oficial la BBC Londra. De asemenea, a înregistrat câteva recitaluri live pentru radioul german Südwestrundfunk.
Aimo a cântat cu muzicieni ai Filarmonicii din Berlin, făcând turnee în toată Europa, iar recent a cântat în premieră Concertului de pian nr. 3 de Liszt cu Orchestra Biel/Solothurn din Elveția, difuzat de Radio Classique sub conducerea lui KasparZehnder.
Aimo Pagin predă pian la Conservatoire Pôle Superieur de la Cité des Arts din orașul său natal, Strasbourg.
*** Biletele, în valoare de 30 lei (întreg), 20 lei (pensionari), 10 lei (elevi/studenți) sunt disponibile la casa de bilete a Filarmonicii și online, aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-6…/
Biletele virtuale, pentru vizionarea on-line a evenimentului, sunt disponibile aici: https://virtualconcerthall.ro/…/bilet-virtual…/
Articolul Pianistul Aimo Pagin (de la „Carnegie Hall” New York la Paris) si maestrul baghetei Garo Avessian fac sarbatoare joi, pe scena Filarmonicii. Se canta Uvertura Operei Don Giovanni a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link