2023 nu va fi chiar atat de negru din punct de vedere fiscal…nu pentru toti. Modificarile legislative adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, mai lasa o perioada de acomodare mediului antreprenorial. Mai exact, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege care aproba Ordonanta 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. Astfel, a fost clarificat termenul pentru modificarea cotei de impozitare pentru dividende, a plafonului pentru regimul de impozitare micro si conditiile pentru companiile de consultanta fiscala. Vestea proasta este ca se pastreaza suprataxarea contractelor de munca part time. Documentul va merge spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Reguli fiscale pentru 2023
Unul dintre aspectele clarificate se refera la microintreprinderi. Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat, noul plafon in functie de care firmele se incadreaza la regimul de impozitare micro sau la regimul de impozitare pe profit se va aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023. Initial era prevazuta aplicarea incepand cu veniturile aferente anului 2022.
Totodata, in privinta companiilor de consultanta fiscala, s-a stabilit ca acestea vor fi scutite de restrictia regimului micro ce permite obtinerea de venituri din consultanta numai in proportie de maximum 20% din veniturile totale. Practic, odata cu depasirea acestui prag se trecea la Daca o microintreprindere depasea acest plafon de 20%, ea trecea la impozit pe profit.
Un alt element important il reprezinta modul de impozitare al dividendelor. Din august si pana in prezent, antreprenorii au fost pusi pe jar de trecerea la impozit de 8%.
Potrivit proiectului care a fost adoptat de Parlament, „in cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2022, aprobate potrivit legii”.
O veste proasta pentru romani este ca Parlamentul a mentinut suprataxarea contractelor de munca part-time. Astfel, tuturor contractelor de doua sau patru ore li se aplica contributii ca pentru un contract full-time de opt ore. In Comisia de Buget s-a incercat eliminarea supraimpozitarii acestor contracte, insa fara succes.