Ce este colesterolul?
Colesterolul este un lipid cu structura chimica de sterol care este produs de organism si care se gaseste in unele alimente de origine animala. Nivelurile de colesterol din sange descriu un grup de grasimi cunoscute si sub numele de lipoproteine (lipide), care include HDL (colesterolul “bun”) si LDL (colesterolul “rau”). Colesterolul este important pentru sanatatea generala, dar atunci cand nivelurile de LDL sunt prea mari, poate contribui la ingustarea sau blocarea arterelor. Din pacate, persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la niveluri mai mari de colesterol, ceea ce inseamna ca prezinta un risc ridicat de boli cardiovasculare. Luand masuri pentru gestionarea colesterolului, riscul de astfel de boli si de deces prematur poate fi redus semnificativ.
Un medic specialist iti poate recomanda un test de sange pentru a-ti masura nivelul lipidelor. Practic, acest test de sange iti arata mai multe tipuri de grasimi din sange. Acestea sunt:
- Colesterolul cu lipoproteine de densitate scazuta (LDL), denumit si colesterol “rau”. Acesta creste, de regula, din cauza unei diete bogate in grasimi saturate si trans. Un nivel ridicat de LDL este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nivelul de LDL nu ar trebui sa fie factorul principal in ghidarea tratamentului pentru prevenirea atacului de cord si a accidentului vascular cerebral. Exista mai multe criterii ce trebuie luate in seama in alegerea tratamentului;
- Colesterolul cu lipoproteine de densitate inalta (HDL), denumit si colesterol “bun”. Nivelurile ridicate de HDL sunt asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Persoanele cu un nivel mare de trigliceride in sange au, de obicei, si colesterolul HDL mai scazut. Factorii genetici, diabetul de tip 2 si anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele (medicamente folosite impotriva aritmiei cardiace) si steroizii anabolizanti scad nivelul colesterolului HDL. De asemenea, fumatul, supraponderabilitatea si sedentarismul pot contribui la scaderea nivelului de colesterol HDL;
- Trigliceridele. Trigliceridele sunt cel mai comun tip de grasime din organism. Nivelurile normale de trigliceride variaza in functie de varsta si sex. Un nivel ridicat de trigliceride combinat cu un nivel de colesterol HDL scazut sau cu un nivel de colesterol LDL ridicat este asociat cu ateroscleroza, acumularea de depozite de grasime pe peretii arterelor, afectiune ce poate duce la un risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Cum poate diabetul sa afecteze nivelurile de colesterol?
Diabetul tinde sa scada nivelul colesterolului “bun” si sa creasca nivelul trigliceridelor si al colesterolului “rau”, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inima si accident vascular cerebral. Aceasta afectiune se numeste dislipidemie diabetica.
Cand ai dislipidemie diabetica, profilul tau lipidic merge in directia gresita. Din aceasta cauza, esti expus unui risc crescut de boala coronariana prematura si ateroscleroza.
O sursa excelenta de informatii, unde poti afla numeroase detalii despre colesterol, este blogul Centrului Medical Misca.