
Sentimentele de durere în articulații și mușchi nu doar că provoacă disconfort semnificativ, dar pot reduce considerabil capacitatea de muncă, pot privi pacientul de somn, mobilitate și chiar dificultăți în efectuarea unor eforturi fizice minore. O modalitate eficientă de a face față unor astfel de probleme este utilizarea corectă a unei unguente pentru articulații sau pentru durerea musculară.
Durerea musculară: tipuri și cauze
Lista factorilor care provoacă senzații dureroase în mușchi (mialgie) este direct legată de natura și caracteristicile acestora. Există mai multe tipuri de dureri musculare:
- Acută – cu o probabilitate mare de a indica o leziune a țesutului muscular, de obicei o rupere a fibrelor.
- Trăgând – durerea de acest tip este, de obicei, un simptom al dezvoltării patologiilor vasculare (varice, tromboflebită, ateroscleroză).
- Dureri persistente – de obicei asociate cu încălcarea permeabilității pereților vaselor de sânge și a microcirculației.
Durerea musculară poate apărea și împreună cu crampe, dureri osoase și articulare, precum și febră. Astfel de semne sunt frecvent întâlnite la pacienții cu gripă, răceală, miozită, fibromialgie, boli endocrine, precum și în cazurile de dureri musculare post-efort (crampe musculare). Crema dureri musculare.
Cauzele și tipurile de dureri articulare
Articulațiile, care asigură îndeplinirea funcțiilor principale ale aparatului locomotor, suportă o încărcare semnificativă, iar durerile ce apar în acestea pot „prinde” practic o persoană la pat.
Durerea articulară (artralgie) este clasificată în funcție de mai mulți factori: adâncimea, localizarea, numărul articulațiilor implicate, intensitatea și natura senzațiilor dureroase, ritmicitatea acestora pe parcursul zilei, durata, legătura cu anumite tipuri de activitate fizică. Astfel, dacă durerea apare într-o singură articulație, se vorbește despre așa-numita monoartralgie. Dacă sunt dureroase mai multe articulații simultan, vorbim despre olio- sau poliartralgie. Unguent pentru dureri de genunchi.
Referitor la natura durerii articulare, aceasta poate fi fie acută, fie surdă. Intensitatea acesteia poate varia de la ușoară sau moderată la intensă. În funcție de periodicitatea apariției, sindromul de durere articulară poate fi continuu sau intermitent. Cele mai frecvente cauze ale artralgiei sunt:
- Bolile infecțioase generale – unul dintre cele mai comune simptome ale unor boli precum gripă, răceală.
- Artritele infecțioase – apar ca urmare a unor infecții urologice sau intestinale acute, precum și în cazuri de tuberculoză sau endocardită infecțioasă. De asemenea, pot semnala prezența focarelor de infecții cronice în organism – pielonefrită, abcese, invazii parazitare.
- Bolile reumatice – în astfel de cazuri, este caracteristică o durere migratorie de mare intensitate ce afectează articulațiile mari. Stadiul incipient al artritei reumatoide și alte boli reumatice sistemice sunt însoțite de dureri în articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor, împreună cu rigiditate. În cazul artritei gutoase, pot apărea atacuri de durere repetate într-o articulație izolată, care, destul de rapid, ating intensitatea maximă și de obicei scad în intensitate în câteva zile.
- Leziuni degenerative ale articulațiilor – în aceste cazuri, pacienții se plâng de dureri surde și persistente în articulațiile șoldului sau genunchiului, care se intensifică în timpul activității fizice și dispar în repaus.
- Traumatisme – luxații, lovituri ale articulațiilor, leziuni ale ligamentelor, fracturi.
- Oncologie – în cazul acestor afecțiuni, durerile sunt de obicei însoțite de deformări ale articulațiilor cauzate de patologii oncologice ale organelor interne, în special ale plămânilor. De asemenea, durerile articulare pot fi cauzate de intoxicații cu metale grele sau administrarea pe termen lung a medicamentelor.
Particularități de aplicare
Nu trebuie uitat că unguentele pentru mușchi și articulații trebuie utilizate cu multă precauție în tratamentele auto-prescrise, deoarece utilizarea necontrolată a acestor preparate poate reprezenta un pericol pentru sănătate.
Înainte de a achiziționa și începe utilizarea unui unguent pentru dureri articulare sau musculare, se recomandă insistent:
- Consultarea unui medic.
- Citirea atentă a instrucțiunilor.
- Verificarea absenței contraindicațiilor.
Aplicarea unguentului doar pe pielea curată. Dacă apar reacții alergice sau alte efecte secundare, utilizarea unguentului trebuie oprită imediat și trebuie consultat un specialist.